Wereld Reuma dag

Vandaag, 12 oktober is het Wereld Reuma Dag. Op deze dag wordt wereldwijd de impact van leven met reuma bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht gebracht.

Bij mij heeft het ongeveer 20 jaar geduurd voordat ik een diagnose kreeg. Mijn klachten werden afgewimpeld als stress, te zwaar, psychisch, etc. Ik dacht op een gegeven moment echt dat ik een aansteller was. Ik had geen diagnose, dus ik bleef ik zo veel mogelijk de dingen doen die ik deed. Dat ging natuurlijk niet.

Aan mij zie je niks, dus mensen weten vaak niet dat ik chronisch ziek ben. Aan veel mensen zie je niet dat ze chronisch ziek zijn. Reuma is vaak een verborgen ziekte. Daardoor is er vaak onbegrip. ‘Oh, maar ik zag diegene pas nog in de stad of op de dansvloer. Dan zal het wel meevallen.’ Helaas werkt het niet zo. Veel reumapatiënten hebben alleen maar energie voor hun werk en huishouden en daarna is het wel klaar. Anderen kunnen meer, bijvoorbeeld ook nog sporten en een sociaal leven er naast hebben. Maar ook die kampen met mindere dagen, dat ze vreselijk moe zijn of pijn hebben.

Toen het Reumafonds me vorig jaar vroeg of ik mee wilde doen met de campagne ‘Doe een boekje open over reuma’, heb ik ja gezegd.

Klik op het boek hieronder voor mijn verhaal.

schermafbeelding_2015-10-11_om_11-23-47

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s