Wat is een gastric bypass

Een gastric bypass is een maagverkleining. Door middel van een kijkoperatie wordt de maag ‘af geniet’, waardoor er een maagje over blijft ter grootte van een kiwi. De rest van de maag blijft in je lichaam, want die heeft nog steeds een functie. Daarna wordt de omlegging van de dunne darm plaats. Deze operatie zorgt er dus voor dat je minder kunt eten en suiker en vetten, maar ook voedingsstoffen worden minder goed opgenomen. Daarom moeten mensen die zo’n operatie ondergaan levenslang speciale multivitaminen slikken.

Wat na de operatie? Na de operatie moet je weer opnieuw leren eten. Je moet ontdekken wat je allemaal wel of niet verdraagt en hoeveel je kunt eten en drinken. Eten en drinken dient altijd gescheiden te worden, met een half uur. Naast het nieuwe eetpatroon, wordt ook sterk aangeraden om te gaan sporten of in ieder geval meer bewegen. Een uur per dag.

Soms krijg je de opmerking: oh, je hebt een maagverkleining. Dat is lekker makkelijk. Helaas, dat is niet zo. Het eerste jaar gaan de kilo’s er vrij snel en makkelijk af. Na een jaar is je lijf hier aan gewend en dan moet je het toch echt zelf doen. Het eerste jaar is dus 80% operatie en 20% zelf doen. Na een jaar is het 80% zelf doen en 20% effect van de operatie. De operatie is een hulpmiddel en daarnaast is het gewoon keihard werken, want je kunt ook na een gastric bypass weer aankomen, als je je lifestyle niet aanpast.

 

gastric-bypass

Bron: surgicalhealingarts.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s