Maagband stuk. Wat nu?

Sinds 2002 heb ik een maagband. Deze is destijds geplaatst in België. Wat doet een maagband precies?

De maagband wordt hoog om de maag geplaatst. Hierdoor kun je nog kleine beetjes eten en val je flink af. Ik ben met mijn band ruim 40 kilo afgevallen. Helaas ging dit niet zonder slag of stoot. Ik kon veel dingen niet meer verdragen, zoals: brood, rijst en pasta. En sommige dingen wisselden per dag. De ene dag kon ik het wel eten en de andere dag niet. Veel spugen was dan het gevolg. Daarnaast kon ik vaak niet goed slapen, waardoor ik halfzittend moest slapen. Niet ideaal, maar ik was wel op gewicht. Toen ik op mijn streefgewicht was, heb ik mijn bandje iets losser laten zetten en eigenlijk is het vanaf toen gaan rommelen. Iets er bij, dan zat hij te strak en kon ik bijna niet meer eten of drinken, iets er uit, dan kon ik heel veel eten en kwam ik aan. Al aanmodderend kwam ik de afgelopen jaren toch weer flink aan.

Afgelopen oktober ging ik voor controle en ik zat bij de diëtiste. Ik liet haar een foto zien van wat ik zal eet. Ze zei dat het er goed uit zag en dat het bord op de foto vast van mijn man was. Ik vertelde haar dat dat mijn bord was, waarop ze aangaf dat dit heel veel was voor iemand met een maagband en dat ik dit aan de internist moest laten zien. Dat heb ik gedaan en de internist vond dit ook veel en en besloot dat mijn bandje bijgevuld moest worden. Dit gebeurt via de injectiepoort (zie foto hierboven). Na het aanprikken moet je altijd wat water drinken en ik merkte dat dit moeilijker ging. Bij de lunch kon ik niet zo veel eten, dus dat ging prima. Maar ’s avonds had ik alweer schreeuwende honger en ik kon gewoon eten wat ik de dag ervoor ook nog at. Bij mij rees het vermoeden dat mijn maagband stuk was. De volgende dag meteen gebeld en ik kon snel terecht. Weer mijn bandje bijgevuld, maar toen ze de vloeistof probeerde op te halen, was het weg. Ze wist ook bijna zeker dat mijn bandje stuk was. Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis voor foto’s en ook daar bleek dat het bandje stuk was. Er zat een lek in het slangetje bij het injectiepoortje, dus de vloeistof kon niet meer in de maagband komen. De band kon ik nog wel laten maken, ze zouden het slangetje kunnen vervangen, maar er werd meteen gewaarschuwd dat bij veel patiënten bij wie een hersteloperatie werd gedaan er complicaties kunnen optreden, zoals een ontsteking van de band en dat de band er dan helemaal uit zou moeten. Dat was wel schrikken, want wat dan? Een nieuw bandje (die in Nederland vanwege de vele problemen eigenlijk niet meer geplaatst worden) of een gastric bypass, daar kwam ik niet voor in aanmerking, omdat ik mijn BMI nu te laag was. Lekker dan!

Thuis heb ik hierover geschreven op een maagband pagina en iemand raadde me aan om hier niet mee akkoord te gaan en verder te kijken of ik ergens anders wel in aanmerking zou kunnen komen voor een gastric bypass. Dit is iets waar ik de laatste jaren veel over na heb gedacht, want ja, wat als ik mijn maagband ooit zou moeten laten verwijderen? Dus de keuze om er nu toch voor te gaan was niet zo moeilijk.

Ik ga uitzoeken of ik in aanmerking kom voor een gastric bypass.

Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s